Lainaa.com

Elämäntapa,kulttuuri,taide

Tähtisateen Shamaanirummutus ”Rummun vihkiminen” ja ”Ilmansuunnat”

30.10.2020, Helena Kyrölä

Pirunpellon laidalla Voimakalliolla, Noitarumpu

Kun aloittelin sahamaanirummutusta Valon Annan rummutuspiirissä minua jännitti kovin uusi asia, uudet tuttavuudet ja mitä kaikkea tämä shamaanirummutus toisi tullessaan. Juttelimme tapahtumassa shamaanirumutuksesta ja muistakin mystisistä asioista, hengistä, voimaeläimistä ja maagillisista paikoista.  Rumpupiirin paikaksi oli alkuun sovittu A.V.:n työhuone Helsingin laidalla Kontulassa. Kerroin myös että ottaisin rumpupiirin harjoittelun kannalta, jos vielä itsekin piräisin rummutuspiirin joskus nykyisessä kotikaupungissani Porvoossa. Myös luonnossa ulkona voisi rummutella, ja rummutustapahtuma olikin sitten Helsingissä Vuosaaressa sijaitseevassa kallioluolassa  Mustavuori (on myös turistinähtävyys). Se sopi hyvin kun mietittiin maan alaisen henkiä. Kerroin kuinka olin löytänyt aivan kotini läheltä mielenkiintoisen paikan, jääkauden aikaisen kiviröykkiön kuin pirunpellon ja se paikkana oli tehnyt minuun vaikutuksen. Kotini lähistöllä on kaupungin omistamaa metsäaluetta joka toimii kaupunkilaisten virkistysalueena, ja turistien lenkkeily- ja pyöräilymaastona. Usein lenkkeilen virkistysalueen polveilevilla poluilla. Pakastimeen on kertynyt talveksi säilöttyjä mustikoita ja sieniäkin. Muutkin innostuivat Pirunpellosta ja yllättäen sovittiinkin shamaanirummutusohjelman lisäksi rummutustapaaminen juuri meidän Pirunpellolle pari viikkoa sitten.

Valmistauduin rummutustapahtumaan huolella, etsin netistä kaikkea saatavilla olevaa tietoutta rummutukseen liittyvästä kansanperinteestä ja selasin kaikkea muutakin asiaan liittyvää, ja asiaa sivuavaa sivua. Lisäksi tilasin shamaanitietoutta ja suomalaista noitatietoutta käsittelevää kirjallisuutta(Adlibris), ne saan vasta myöhemmin. Olen tutkinut rajatietoutta ja henkimaailman asiat ovat ystävinäni olleet. Olen Opiskellut Kankaanpään Opistossa Ohjaustoiminnan Artenomiksi ja meillä oli opintoja mahdollinen saada pohjoisen käsityötekniikoissa sekä kulttuurisissa entisten asioissa. Kävimme myös opintoretkellä Lapin Inarissa tutustumassa Pohjoisen traditioihin. Rumpuja on useanlaisia, on varsinaisia noitarumpuja joilla voi ennustaa, on viestintärumpuja sekä ihan tavallisia rumpuja musiikin rytmittämistä varten. Minulla on oma taikarumpu jonka olen itse koonnut ja maalannut, suunnittelin siihen silmäkuvion itse, ei ole toista samanlaista. Ainakin Helsingissä on järjestetty ja järjestetään rummunvalmistuskursseja ja niitä voi myös tilata netistä. Rummun voi vihkiä seremoniallisesti itse tai yhdessä muiden kanssa tai sen voi ottaa käyttöön ilman vihkimistäkin, jos haluaa. Shamaani- ja noitatietoutta ja materiaaleja on runsaasti saatavilla alan kaupoista ja kursseilta. Järjestämäni tapahtuman tarkoitus oli ajanviete, valkoisen magian hyvä henki, rummutussessio ja teehetki nuotiolla.

Voimakalliolla on valmiiksi laitettuna kivirinki nuotiota varten (firepit), ja penkki. Mieheni kanssa järjestimme paikalle kolme jakkaraa lisää sekä polttopuuta omasta puuvajastamme. Rekvisiittana oli myös roihutulia ja kynttilöitä luomaan tunnelmaa. Tarjottavaksi laitoin omasta puutarhasta tuoreminttuteetä, ja pandemiarajoituksiin sopivia yksittäispakattuja kaura-patukoita ja enkelisuklaapatukoita. Tein julisteet ilmansuunnista ja niiden hengiltä mahdollisesti pyydettävistä ominaisuuksista omalle rummulle. Tarkistin kompassista ilmansuunnat ja laitoin roihun palamaan jokaiseen ilmansuuntaan sekä ilmansuuntaposterin joiden päälle laitoin mukanani tuomia puukarahkoita pitämään niitä paikoillaan.

Tapahtumaan oli alun perin tulossa sama ryhmä kuin on ollut shamaanirummutuspiirissä, mutta yllättäen Oli Valon Anna saanutkin mukaan osallistumaan omia tuttujaan ja lisänä oli pari muutkin jotka vain ilmaantuivat paikalle. Osallistujia oli lailliset seitsemän. Tein heille rummunvihkimis performanssin, ja aloitimme rummuttamisen, ja joimme teet ja oli yleistä keskustelua. Mukana oli myös taiteilija J.Muhonen joka esitteli mahtavan ison noitarummun ja hienon kivipääkallokokoelmansa, saimme myös maistaa hänen tarjoamaa väinönputkiteetä.  Kaikki tapahtui suunnitelmien puitteissa aikataulun mukaan. Jokainen paikallaolija palasi kotiin saman kuin oli tullutkin.

Näin. Kaikilla osallistujilla oli oma vakuutus, ja olivat mukana omalla vastuulla. He tulivat omilla kuljetuksilla. Maksua ei ollut, tarjosin tilaisuuden pandemiatalkoiden merkeissä.

Tähtisade, ja Tähtisateen silmärumpu.

 

, , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *