Yleinen

Afrikka-kuumetta

04.10.2013, Helena Kyr

TUNISIASSA

Sunnuntaina palasimme reissusta. Kävimme Tunisiassa Hammametissa RCI-Holiday-matkalla tutustumassa Afrikan pohjoisrannikon elämään. Säät suosivat ja onni oli matkassa. Nyt on aika sitten muistella mitä kaikkea oikein tuli nähtyä ja koettua. Mukana seurannut lievä turistitauti on laantunut.

Miksi Tunisia ja Nabul Hammamet? Se on sattumaa, saimme matkatoimistoltamme erikoisen tarjouksen keväällä ja niin kävimme toukokuussa Italiassa Tropeassa ja nyt Tunisian Hammametissa. Hammamet on turismia ajatellen rakennettua hotellialuetta josta pääsee vaivattomasti tutustumaan koko Nabulin alueen erikoisiin nähtävyyksiin joita muinaiset asukkaat ovat rakentaneet. Väestö oli mustahiuksisia aika vaaleanruskea-ihoisia ja ruskeasilmäisiä hiljaisen oloisia (saattoi johtua siitä että vierailumme aikana järjestetiin presidentinvaalit). Berberikansaa, he olivat Tunisian alkuperäisiä asukkaita. Nabulin pohjoisosa on noin tunnin katamaraanimatkan päässä italiasta.

Ruoka jota maistelimme perustui berberien perinteeseen, saatavilla oli toki myös kansainvälisiä turistiruokia kuten leikkeitä ranskiksilla ym. Paljon oli tarjolla meren antimia sekä lammasta. Mieleenpainuvaa oli grillattu kala dorado sekä berberian grilledmix jossa oli kaikenlaisia leikkeitä , pikkumakkaroita ja maksaa. Liha oli tuoretta, ravntoloille tuotiin liha elävänä, ainoa konsti ettei se pilaannu kuumassa( ei vais kyllä heillä nykyään on pakastimetkin). Juomana tarjotaan usein äkkimakeaa minttuteetä tai expressokahvia, alkoholi ei ole suosittujen juomion joukossa mutta viinaa voi ostaa valtion viinakaupasta(jos haluaa). Turistiravintoloissa saattaa olla anniskeluoikeudet ja he tarjoavat ruuan kanssa hyviä paikallisia viinejä.

Ajan lamasta kertoivat tyhjät isot rantahotellit, ikivanhat viihdemainokset ja alueen roskaisuus, ihan kuin maa on unohtanut kokonaan jätehuollon. Roskat vain heitetään ulos ja valtateitä koristavat jätepussikasat ja muoviroskaa olin kaikkialla. Uidessa oli ikävää nähdä kalojen sijasta meressä vellovia muovikasseja. Väitettiin että paikalliset tykkäävät muovista ympäristössä koska se on autiomaata jossa ei kasva mitään, ja miettivät että jos sielä vielä joskus muovi kasvaa.

jatkuu…Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *